Nadat de koeling in de zomer twee keer uitviel, ging het snel: de computerruimte in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen moest worden vervangen. Craneo Computerruimtes kreeg na een uitgebreid keuzetraject de opdracht voor de bouw en het ontwerp. De nieuwe ruimte in de bunker, of ook wel VIBO (verblijf in bijzondere omstandigheden) onder het ziekenhuis is in gebruik.

Ze zijn heel trots op hun nieuwe serverruimte: teamleider I & A Geert Jonkers en systeembeheerder Joop Idema. “Nu hebben we eindelijk iets moois om te laten zien”, vinden ze, “iets tastbaars.” Belangrijker nog is dat de ruimte betrouwbaar is. Geert vertelt: “De beschikbaarheid moest 100% zijn, dat was vanaf het begin de inzet. Door het elektronisch patiëntendossier kan het personeel geen vijf minuten meer zonder pc.”

In de oude ruimte was het ‘net of je op de Noordpool stond’, aldus beide mannen. “Het was ook heel krap en lawaaiig. Daarbij hadden we geen vluchtdeur.” Al twee jaar speelden ze met de gedachte om een nieuwe serverruimte te laten bouwen. Geert: “We dachten: vroeg of laat zijn we aan de beurt. Vorig jaar zomer hadden we vervolgens twee keer uitval van de koeling. Toen is het snel gegaan.”

Met drie leveranciers trokken Geert en Joop het land door om gerealiseerde ruimtes te bekijken. “Voor ons was het allemaal nieuw. We wisten in elk geval dat we het nu professioneel moesten aanpakken”, vertelt Geert. 

Recht voor z’n raap

Na een uitgebreid keuzetraject koos het projectteam – naast Geert en Joop bestaand uit de technische dienst en inkoop – voor Craneo. 

Geert en Joop zijn zeer positief over het contact met Craneo tijdens het hele project. “Er zijn korte lijntjes, dat is ook een voordeel van een kleinere organisatie. Bij een wijziging in de plannen kregen we binnen een dag nieuwe tekeningen.”

Het project is binnen budget gebleven en er waren geen verborgen kosten of meerwerk achteraf. Geert: “Het ging keurig zoals afgesproken. Ad is het type van ‘je krijgt wat je koopt’.

“De ruimte is mooier geworden dan we hadden gedacht – en lang niet zo koud als we dachten”

Bunker

De nieuwe computerruimte werd gerealiseerd in de bunker onder het ziekenhuis. De bunker was ooit bedoeld als noodhospitaal. Toen de bouw van het ziekenhuis klaar was, was de bunker al niet meer nodig. Het is toen direct ingericht als magazijn, ook de ruimte waar nu de servers staan. Geert: “De ruimte stond helemaal vol, wij dachten: jeetje, moet hier die computerruimte komen?”

Nu hij er is, zijn hij en Joop positief verrast. “We hadden al een beetje een beeld omdat we bij andere organisaties hadden gekeken. Maar het is mooier geworden dan we hadden gedacht – en lang niet zo koud als we dachten.” Joop: “Het is een prettige ruimte om in te werken. We hadden al extra truien laten aanrukken, maar die bleken helemaal niet nodig.” Ook fijn is dat de technische ruimte gescheiden is van de MER, waar de servers staan. Joop: “Daar komt verder niemand. Het blijft vrij van stof.”

De bouw ging perfect en van de verhuizing zelf heeft het ziekenhuis bijna niets gemerkt. Geert: ”Het internet heeft er hoogstens één uurtje uitgelegen. Ik blijf het nog steeds apart vinden dat dat zo goed gelukt is.” Hoe dat kan? “We hebben de verhuizing bijvoorbeeld tussen zes en acht uur ‘s ochtends gepland, omdat er dan bijna niemand in de 24/7-apotheek komt.” Joop vult aan: “We hebben ook een tweede computerruimte met vier serverracks voor de uitwijk. Bij de verhuizing hebben we die handig gebruikt.”

De nieuwe computerruimte moet zo’n tien tot vijftien jaar up-to-date blijven. Het ontwerp is zo gemaakt dat de ruimte makkelijk kan worden uitgebreid, er kunnen zo racks worden bijgezet. Erg tevreden is Geert met de Craneo-racks van 80 cm. “We hebben daardoor veel extra ruimte om kabels mooi weg te werken.” Voor het ziekenhuis in Groningen is ook een aantal racks gereserveerd, en andersom. Geert: “Zo kunnen we allebei een uitwijk creëren, met gesloten beurs. Een kwestie van slim nadenken.” 

Ontwikkelingen

De IT is een essentieel onderdeel van het Wilhelmina Ziekenhuis: rond de 1.300 medewerkers vertrouwen op de computerapparatuur. Er zijn 800 werkplekken en 80 fysieke servers. Ondertussen groeit het ziekenhuis met 1,5 werkplek per week, zo’n 10% per jaar. De grootste klus is op dit moment het elektronisch patiëntendossier, vertelt Geert. Dat maakt het extra druk: “Ook op andere terreinen zijn er volop ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheden van Wifi.

En er komt steeds meer vraag naar de mogelijkheden van het gebruik van tablets, Bring your own Device en het gebruik van mobile devices aan bed van de patiënt. Deze ontwikkelingen gaan snel en zijn een leuke uitdaging voor onze ICT afdeling”