Scheper Ziekenhuis - Treant Zorggroep

Over Scheper Ziekenhuis (Treant Zorggroep)

Met drie ziekenhuizen, zeventien centra voor wonen en zorg en zo’n 6500 medewerkers is Treant een van de grote zorgorganisaties in de regio Hoogeveen-Emmen-Stadskanaal. “Met onze IT-infrastructuur ondersteunen we bovendien ook nog het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda”, vertelt Richard Funke (op foto: rechts), hoofd ICT-infrastructuur bij de Treant Zorggroep. “Dagelijks maken 3200 medewerkers gelijktijdig gebruik van zo’n zeshonderd applicaties die draaien op ongeveer 1200 virtuele servers.” 

Treant Zorggroep haalt met Craneo maximale uit computerruimte

Hoe krijg je zestien 19-inch racks, UPS’en en koelsystemen in een ruimte die daar eigenlijk te klein voor is? Bij de bouw van een nieuwe computerruimte in het Emmense Scheper Ziekenhuis zocht Treant samen met partner Craneo de grenzen op van wat mogelijk is.
"We hebben iedere vierkante meter optimaal benut"

Datacenterconsolidatie

Voor een optimale beschikbaarheid van de IT-voorzieningen had Treant tot voor kort vier datacenters operationeel. “Om het beheer te vereenvoudigen en kosten te besparen, wilden we dat aantal echter terugbrengen naar twee gespiegelde active-active datacenters, één in Stadskanaal en één in Emmen”, aldus Funke. In het datacenter in Stadskanaal waren slechts enkele eenvoudige aanpassingen nodig om de consolidatie mogelijk te maken. In het Scheper Ziekenhuis in Emmen was echter niet te ontkomen aan een grondige renovatie. 

Grote uitdagingen

“In Emmen was een volledige verbouwing van de bestaande technische ruimte nodig”, concludeert het hoofd ICT-infrastructuur. En dat onder uitdagende omstandigheden. De technische ruimte waarin de nieuwbouw moest verrijzen, bleef operationeel. “Om de migratie mogelijk te maken, moesten we de oude kasten telkens centimeter voor centimeter verplaatsen.” De geplande sluiting van het datacenter in Winschoten zorgde bovendien voor een tijdsdruk. Er waren slechts zes maanden beschikbaar om de klus te klaren." 

De beschikbare vierkante meters vormden mogelijk een nog grotere uitdaging. Doelstelling was om zestien 19-inch racks en voldoende UPS’en en koeling voor 70 tot 75 kW te plaatsen in een ruimte die daar eigenlijk te klein voor is.
Funke: “Aan ruimte is echt wel een gebrek in het Scheper Ziekenhuis. We moesten het dus gewoon doen met de locatie die we al hadden. Dan komt het erop aan dat je met creatieve oplossingen zo slim mogelijk omgaat met de ruimte die je tot je beschikking hebt.”
 

Creatief inrichten

Na een marktverkenning bleek Craneo Computerruimtes – dat enkele jaren geleden ook het datacenter in Stadskanaal had gebouwd – de geschikte partner voor het project. Funke constateert: 
 

"Craneo is heel creatief in het inrichten van de ruimte, zonder in te leveren op de kwaliteit"

Lennart Brand, adviseur bij Craneo Computerruimtes: “Je kijkt hoe je iedere vierkante meter maximaal benut. Een van de creatieve oplossingen waar we voor hebben gekozen, is om de batterijen niet bij de UPS’en maar aan de andere kant van de ruimte te plaatsen”, schetst Brand. “Op die manier kwamen we beter uit met de koelsystemen en hielden we de looppaden optimaal. Daarnaast hebben we ‘gespeeld’ met de kastbreedtes. De elektraverdelers die normaal gesproken aan de wand worden gemonteerd, hebben we bovendien in de 19-inch racks geplaatst.

"We hadden letterlijk geen wandruimte meer over" 

Een andere complicerende factor was dat de bedachte koeloplossing niet te realiseren bleek. Om niet afhankelijk te zijn van een bepaald type koeling, wilden Craneo en Treant naast een compressiekoelsysteem (DX) ook een watergebaseerde koeling (CX) installeren. De watervoorziening in het Scheper Ziekenhuis was hiervoor echter niet geschikt. Een opstelling met twee DX-koelsystemen was toen de beste optie. Funke: “Dit betekende wel dat we opnieuw moesten kijken naar de beschikbare ruimte. Hierop is door Craneo adequaat en flexibel gereageerd.”
 

Klaar voor de toekomst

Ondanks alle uitdagingen is het Treant Zorggroep en Craneo Computerruimtes gelukt om binnen de gestelde deadline de stap te maken van vier naar twee datacenters.

 

“Deze consolidatie levert ons niet alleen een kostenbesparing op, maar ook een continuïteitsverbetering. De nieuwe UPS’en zorgen voor een hogere uptime. Ook zijn we nu klaar voor de toekomst. Als we groeien, kunnen we de benodigde extra hardware hosten in onze nieuwe datacenters. Met die groei is rekening gehouden.” besluit Richard Funke. 

Lennart Brand_Richard Funke (5).jpg
sept18_Treant_CRANEO_computerruimte (2).
sept18_Treant_CRANEO_computerruimte (8).
sept18_Treant_CRANEO_computerruimte (12)
Lennart Brand_Richard Funke (2).jpg
sept18_Treant_CRANEO_computerruimte (13)
sept18_Treant_CRANEO_computerruimte (10)
sept18_Treant_CRANEO_computerruimte (9).
Lennart Brand_Richard Funke (4).jpg
Treant Scheper Ziekenhuis Emmen (2).jpg
Treant Scheper Ziekenhuis Emmen (1).jpg