RENOLIT Nederland B.V.

CRANEO ontwikkelt computerruimte voor nieuw gebouw RENOLIT Nederland B.V.
IT-apparatuur en technische installaties worden ondergebracht in verschillende ruimtes

Al ruim 70 jaar zet RENOLIT SE de kwalitatieve en innovatieve standaard op het gebied van kunststoffolies en -producten. Het zelfstandige familiebedrijf levert hoogwaardige toepassingen voor onder andere de auto-industrie, healthcare, scheepvaart en de bouw. RENOLIT Nederland is onderdeel van RENOLIT Healthcare en gevestigd in Enkhuizen. Op de locatie werken ruim 220 medewerkers elke dag met passie en inzet om een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de gezondheid van mensen in het algemeen. Voor het nieuwe bedrijfspand heeft CRANEO recent een Main Equipment Room (MER) ontworpen en gebouwd.

RENOLIT.jpg
RENOLIT

RENOLIT Nederland

Met ruim 4.800 medewerkers en meer dan 30 vestigingen wereldwijd is RENOLIT SE een gerenommeerd bedrijf in de kunststofmarkt. Najaar 2020 is de producent verhuisd naar een nieuw pand op hetzelfde industrieterrein in Enkhuizen. Sander Bruins, head IT bij RENOLIT Nederland: “We zaten op een drietal locaties op het terrein. Met de verhuizing is alles gecentraliseerd in een nieuw modern gebouw.“

Een innovatief plan van aanpak
 

Een ander pand betekent automatisch ook aanpassingen in de IT-infrastructuur en nieuwe computerruimtes. Bruins: “In de oriëntatiefase hebben we een aantal partijen uitgenodigd om een voorstel te doen. CRANEO had het beste plan en dacht vanaf het begin goed mee.” Volgens de IT-manager speelt prijs een belangrijke rol in de besluitvorming, maar gaf het innovatieve plan uiteindelijk de doorslag.

 

Als volcontinu productiebedrijf kan RENOLIT Nederland geen moment zonder IT-faciliteiten. Bruins: “De systemen kunnen simpelweg niet stilliggen. Daarom stellen we hele hoge eisen aan onze IT-apparatuur en de ruimtes. Alles is dubbel uitgevoerd. Rob Davids, systeem- en netwerkbeheerder geeft een voorbeeld: “We hebben twee servers en op beide draait de netwerkomgeving. Mochten er met een calamiteiten zijn, dan neemt de andere het automatisch over.”

 Deze implementatie is vlekkeloos verlopen.

De samenwerking was heel goed.

IT-apparatuur scheiden van technische installaties heeft voordelen
 

Met de strenge eisen in het achterhoofd heeft CRANEO uiteindelijk een MER ontwikkeld waarin IT-apparatuur en de ondersteunende technische installaties van elkaar zijn gescheiden. De specialist op het gebied van ontwerp, bouw en inrichting van computerruimtes adviseert opdrachtgevers dat vaker. Lennart Brand, senior adviseur van CRANEO: “Als het qua oppervlakte kan, brengen we bij voorkeur alleen IT-gerelateerde zaken onder in de MER. Noodstroomvoorzieningen, blussystemen en koelingen krijgen een eigen ruimte.”

 

De fysieke scheiding tussen de servers en de ondersteunende techniek biedt een aantal belangrijke voordelen. Brand: “Op deze manier hoeft onderhoud aan technische installaties niet plaats te vinden op de plek waar kritische IT-apparatuur draait.” Een ander pluspunt heeft te maken met de beveiliging. ”De IT-afdeling heeft uiteraard toegang tot beide vertrekken, maar iemand van de technische dienst of een bedrijfshulpverlener kan niet zomaar de computerruimte binnenlopen”, legt Rob Davids uit. 

De implementatie is vlekkeloos verlopen


Een goede voorbereiding is het halve werk en biedt genoeg ruimte om onverwachte zaken praktisch op te lossen. Sander Bruins: “Op het laatste moment bleek dat de server racks wat lager moesten worden. Dat regelt CRANEO gewoon. Daarin zijn ze heel pragmatisch.” De doordachte en flexibele aanpak maakt dat RENOLIT Nederland tevreden terugkijkt op het project en de verhuizing naar de nieuwe locatie. “Deze implementatie is vlekkeloos verlopen. De samenwerking was heel goed. Met CRANEO hebben we het heel snel af kunnen ronden”, besluit Bruins lachend.