VPRO in Hilversum

CRANEO en UniCool vernieuwen noodstroomvoorziening en koelinstallaties van de VPRO
Omroep profiteert van een stabiel systeem met lagere energiekosten

VPRO logo

De VPRO is een moderne cross mediale omroepvereniging die al sinds 1926 radio- en televisieprogramma’s uitzendt. De VPRO staat bekend om iconische televisie en radioprogramma’s en is een broedkamer van innovatie en talent. Onlangs hebben CRANEO en partner UniCool de racks, noodstroomvoorzieningen en koelinstallaties in de serverruimte van de omroep vernieuwd.

Het afgelopen decennia heeft online content een belangrijk plaats ingenomen naast traditionele radio- en televisie. Hoewel de NPO alle uitzendingen verzorgt, vraagt de productie en montage van content voor de verschillende kanalen veel van de ICT-faciliteiten van de VPRO. Mattijs de Ruijter, hoofd ICT en algemene zaken bij de omroep, vond meerdere stroomstoringen op het Media Park en het hoge stroomverbruik in het pand aanleiding om een aantal zaken eens onder de loep te nemen.

Serverruimte VPRO

Proactieve aanpak

De Ruijter: “Het balletje is eigenlijk echt gaan rollen toen ik algemene zaken in mijn portefeuille kreeg. Onder het motto meten is weten, heb ik laten uitzoeken wat er zoveel stroom verbruikt en hoe we in de toekomst stroomuitval beter kunnen opvangen.” De Ruijter kwam tot de ontdekking dat de serverruimte in het algemeen en de vijftienjaar oude koelingen in het bijzonder voor een groot deel verantwoordelijk waren voor de hoge stroomrekening.

Met de vinger op de zere plek heeft de omroep verschillende ICT-bedrijven een offerte laten maken voor energiezuinige koelsystemen en een adequate noodstroomvoorziening. Het voorstel van CRANEO en UniCool kwam in meerdere opzichten als beste uit de bus. In het besluitvormingsproces heeft de omroep zich niet alleen laten leiden door de prijs. De Ruijter: “Het is een voordeel dat CRANEO vaker bij ons in het pand werkt. Maar het onderscheidend vermogen zat vooral in de proactieve aanpak. Een aanpak waarin duidelijk rekening werd gehouden met de andere gebruikers van de serverruimte.”

“Wij zijn echt heel tevreden. Het is super gelopen”

Mattijs de Ruijter, IT Manager VPRO

Serverruimte VPRO

Een project met verschillende uitdagingen
 

​De VPRO deelt het gebouw en de computerruimte met BNNVARA en de NTR. Verschillende gebruikers betekent een project met verschillende uitdagingen. Anil Balak, projectleider bij CRANEO: “We hebben een heldere planning opgesteld en samen met een projectleider van de VPRO alle stappen afgestemd met de andere omroepen.” De expert op het gebied van serverruimtes bedacht daarnaast een adequate oplossing voor de noodstroomvoorziening. “Om de continuïteit in de toekomst te kunnen waarborgen hebben we extern een noodaggregaat geplaatst. Daarnaast hebben we in de ruimte een nieuwe UPS geïnstalleerd”, vertelt Balak. Het vernieuwde Uninterupted Power System Van Schneider APC kon bij het aansluiten van de aggregaat de stroomvoorziening van de computerruimte direct tijdelijk overnemen.

Energie besparen en kosten verlagen


Dat alle omroepactiviteiten gewoon doorgaan, heeft ook Bas Bosch, operationeel manager bij UniCool, gemerkt: “We moesten werken in een live-omgeving en hebben daarom bewust gekozen voor een gefaseerde demontage. Een voor een hebben we de oude airco’s vervangen voor nieuwe energiezuinige systemen van Schneider Electric.” De specialist in airconditioning voor serverruimtes en datacenters heeft de VPRO voorzien van een duurzame koeltechnische oplossing die jaren mee kan. Tijdens het project hebben CRANEO en UniCool in de serverruimte eveneens alle 17 serverkasten vervangen. “Efficiënt koelen is lastig met verschillende serverracks”, geeft De Ruijter aan. “Een goed afgesloten Cold-Corridor optimaliseert de airflow waardoor we nog minder energie verbruiken.”

Alle partijen hebben als één team de klus geklaard

Met duurzame apparatuur in een efficiënte opstelling gaan lagere kosten hand in hand met energie besparen. Bovendien kan de omroep eventuele stroomstoringen nu effectief opvangen waarmee downtime tot een minimum wordt beperkt. Mattijs de Ruijter kan dan ook terugkijken op een succesvol project: “Wij zijn echt heel tevreden. Het is super gelopen en volgens een hele strakke planning. Alle interne en externe partijen hebben als één team de klus geklaard. Zeker als je bedenkt dat we in verband met het coronavirus afstand moesten bewaren, is de samenwerking voortreffelijk verlopen.”