Het is een unicum in de geschiedenis van CRANEO Computerruimtes: Tapijtfabrikant Desso koos voor haar nieuwe serverruimtes geen marmoleum, maar tapijt.
CRANEO was in eerste instantie kritisch, maar System & Network Engineer/Developer Michel Herweijer wist te overtuigen. Het eindresultaat? Nette, brandveilige, goed gekoelde en verlichte ruimtes met een zachte tapijtvloer die de hoeveelheid stof in de lucht reduceert. 

Michel Herweijer werd op precies het juiste moment door CRANEO Computerruimtes gebeld. Hij was net op zoek naar een partij voor het bouwen van de nieuwe computerruimte van Desso. CRANEO kwam uiteindelijk op de shortlist. Herweijer: “Het was een van de partijen die kwaliteit boden voor de juiste prijs én met goede ideeën kwamen.”

Het gevoel dat Herweijer had bij CRANEO was uiteindelijk doorslaggevend. “Het is de werkwijze die we bij Desso ook hebben: korte lijnen en een persoonlijke aanpak. Er werd actief meegedacht en ze raadden bepaalde dingen bijvoorbeeld af omdat er goedkopere oplossingen zijn.”

De prijs/kwaliteit-verhouding van CRANEO sprong er voor Herweijer uit. “Ik was zo overtuigd dat ik bij de tweede computerruimte, in het Belgische Dendermonde, niet eens meer andere bedrijven heb overwogen. En ik ben nog steeds 100% tevreden.” 

Sprinklers

Voor de komst van CRANEO voldeden de serverruimtes van Desso niet aan de eisen. “De serverruimte hier was een hok, een bende. Als er ergens brand was uitgebroken, ongeacht waar, was ik al mijn apparatuur kwijt geweest. Onze blusmethode bestond namelijk uit sprinklers met water. De airco begaf het regelmatig en door de grote ramen kwam veel warmte binnen. De ventilatoren van de servers werden daardoor te warm en dat veroorzaakte weer uitval van apparatuur.”

"Als IT-er heb ik nu wat mijn hartje begeert"

De nieuwe serverruimte is opgeruimd, fris geverfd en voorzien van de modernste brandblusapparatuur en koeling van CRANEO. Dit scheelt Herweijer werk en zorgen. “De ruimtes zijn prachtig geworden. Ik heb momenteel geen wensen meer: voor een IT-er heb ik alles wat mijn hartje begeert.”

Tapijt

Baanbrekend is het besluit van Herweijer om tapijt in de computerruimte te leggen. Voor hemzelf is het een kwestie van logica. “Ik heb simpelweg gekozen voor de oplossing die ik het beste vind. Het is geen rocket science: tapijt absorbeert geluid en het zorgt ervoor dat er geen stof opwaait. Als je een harde vloer hebt en een normaal schoonmaakregime – je dweilt niet twee keer per dag – zie je in de zon altijd een stofwolk ontstaan als je eroverheen loopt. Tapijt houdt dit stof juist vast. Dit zorgt voor minder stof in de lucht.”

Het is geen commercieel praatje, Herweijer is persoonlijk diep overtuigd van de voordelen. “Ik ben al een tijdje de 18 gepasseerd en heb ervaring met veel vloeren. Ik ben geen tapijtboer, ik ben IT-er. Maar ik sta 100% achter onze producten. Daarom zei ik tegen Craneo: dit is wat ik wil.”

Craneo wilde eerst dit idee uit Herweijer’s hoofd praten. “Tapijt is not-done in computerruimtes. Het is vloeken in de kerk. Maar nadat ik hem had uitgehoord en zijn argumenten kende, dacht ik: misschien heeft hij wel gelijk.” 

Gezondheid

Rob Kragt, Marketing Manager Nederland bij Desso, legt uit dat tapijt het onderwerp is van hardnekkige vooroordelen. “Er wordt gedacht dat tapijt stof veroorzaakt, maar het tegengestelde is het geval. Projecttapijt van A-merken maakt geen stof, zelfs niet als je er met een schuurpapiertje overheen gaat. Het grootste voordeel van tapijt is dan ook technisch: minder (fijn)stof in de lucht. Luchtcirculatie – en dat is in computerruimtes extreem het geval – zorgt ervoor dat tapijt stof vasthoudt.”

Desso heeft kortgeleden AirMaster ontwikkeld, een tapijt dat speciaal ontwikkeld is voor een schonere, gezonde lucht. Hiermee is de concentratie fijnstof in de lucht aangetoond tot acht keer lager dan bij harde vloeren en tot vier keer lager dan bij standaardtapijt. De innovatie past perfect in de missie van Desso om producten te ontwikkelen die een beter binnenklimaat creëren. Health & well-being staan in de visie van het bedrijf centraal.


Herweijer is misschien de eerste IT-er in Nederland die over tapijt rond zijn serverkasten loopt. Hij is trots op het resultaat: “Het absorbeert geluid, ziet er mooi uit en bevordert de gezondheid. Bovendien is het goed voor de apparatuur. Ik heb altijd tapijt gehad in onze serverruimte, en ik kom zelden bij een server onder de 98%.”