Hypermoderne computerruimte voor CSU

Met circa 12.000 medewerkers en een omzet van ruim € 250 miljoen, behoort CSU tot de top drie van grootste schoonmaakbedrijven in Nederland.

Na 28 succesvolle jaren in het kantoor gelegen aan de A50, verhuisde CSU eind mei binnen Uden naar een nieuw, modern bedrijfspand. Dit was hét moment om te investeren in een ultramoderne, futureproof computerruimte, uitgerust conform alle technologische wensen en eisen.

CSU heeft bovendien de primeur op de Nederlandse markt met de toepassing van het innovatieve AirMaster tapijt van Desso op een verhoogde vloer. Dit tapijt absorbeert stof en geluid met als resultaat een schone en rustige computerruimte. (Klik hier voor het verhaal over de nieuwe computerruimte bij DESSO)

Zakelijk met een persoonlijk tintje

Onder het motto ‘Scherp op schoon’ is CSU een ambitieus bedrijf dat gestaag groeit. Het bedrijf werd opgericht in 1968 en heeft inmiddels 30 vestigingen verspreid over het land. “Scherp op schoon zegt iets over wie we zijn en wat we voor de klant betekenen”, aldus Ben Helleman, Manager ICT bij CSU. “Duurzaamheid, hospitality of kwaliteit, CSU is altijd scherp op alle facetten en wil voor bedrijven een deskundige, proactieve en innovatieve partner zijn in schoonmaak en gelieerde markten. Schoonmaken is onze ‘core business’, en dan ook in de ruimste zin van het woord. Dat betekent voor onze business-to-business tak: kantoren, magazijnen, data centra, maar bijvoorbeeld ook de Amsterdam Arena, waar we zelfs de podiumplaten neerleggen. Onze andere tak is thuiszorg ofwel Tzorg. Deze betrekkelijk nieuwe tak is heel succesvol en is in vijf jaar uitgegroeid tot een van de vijf grootste landelijke thuiszorgaanbieders.”

Creatief meedenken – de klant centraal

Door de expansie was CSU uit zijn jasje gegroeid op de oude locatie. “De computerruimte daar was ‘een stuk erfenis’ en was verre van ideaal”, vertelt Christiaan de Geest, Coördinator ICT-beheer. “De ruimte was verkeerd gepositioneerd in het pand; precies aan de zonzijde. De verhoogde vloer was te laag en de ruimte fungeerde ook als een soort opslaghok.” Dit moest anders in het nieuwe bedrijfspand, dus benaderde CSU vier partijen, waaronder Craneo.

Helleman: “Craneo heeft ooit in het oude pand een koelprobleem opgelost in de computerruimte en een nieuwe airco geplaatst. Er was toen meteen al een klik. Op basis van onze wensenlijst hebben we vier verschillende plattegronden gekregen.”

 

Het ontwerp van Craneo sloot het meest aan op de wensen van CSU. “Craneo onderscheidt zich door het creatieve meedenken en stelt de wensen en eisen van de klant echt voorop”, aldus De Geest. “Ook prijstechnisch kwamen ze er zeer goed uit.” Na twee bezichtigingen van Craneo in het nieuwe pand is alles wat op de plattegrond was ingetekend zorgvuldig nagemeten. Dat is een dubbelcheck op locatie die Craneo standaard uitvoert voor het beste eindresultaat.

 
Eyecatcher

Helleman en De Geest zijn trots en tevreden. “De nieuwe computerruimte, uitgerust met LED-verlichting en esthetische glaswand, is een echte eyecatcher. Tijdens de officiële opening van ons bedrijfspand kregen we veel complimenten. De ruimte bevindt zich nu midden in het gebouw – zoals het hoort – en is modern en up-to-date conform alle wensen en eisen qua (nood)stroomvoorziening, brandveiligheid en een perfecte vloerlastverdeling.

Het klimaat in de computerruimte wordt volledig gecontroleerd door twee airco’s, zodat bij uitval overgeschakeld kan worden op de andere. Als vroeger de airco uitviel, was er geen back-up.” Een andere efficiencyslag is de ‘hot corridor’ zodat de warmte direct wordt afgevoerd. De technische ruimte is bovendien gescheiden van de IT-ruimte zodat bij onderhoud de monteur niet meer bij de IT hoeft. Dankzij het flexibele stroomconcept is het bovendien mogelijk om iedere gewenste aansluiting te maken zonder downtime. 

Out of the box

CSU is de eerste in Nederland die het nieuwe AirMaster tapijt van Desso toepast op een verhoogde vloer. De combinatie tapijt en ICT was tot voor kort ‘not done’ vanwege stof en statische elektriciteit. Helleman: “Craneo werkt samen met Desso Tapijt dat zeer recent AirMaster op de markt heeft gebracht; een tapijt dat speciaal ontwikkeld is voor een schonere, gezonde lucht. Zij hebben aangetoond dat de concentratie fijnstof in de lucht tot acht keer lager is dan bij de traditionele harde vloeren in computerruimtes, zoals marmoleum of laminaat. Hierdoor komen minder schadelijke chemicaliën (PBDEs) vrij uit brandvertragende stoffen, zodat apparaten langer meegaan. Bovendien absorbeert het geluid, ziet het er mooi uit en het bevordert de gezondheid. Het absorbeert ook de temperatuur waardoor het mogelijk is om de koude/warmte straat nog beter te compartimenteren. Dit betekent minder onkosten en het verhoogt de continuïteit van de IT-omgeving.”

Volledig MVO

“De nieuwe computerruimte is futureproof en moet met gemak zo’n 10 tot 15 jaar mee kunnen’’, aldus De Geest. Op dit moment is de hele ruimte zestig minuten brandwerend voor brand van buitenaf, inclusief de glaswand. Toch is een automatische blusinstallatie met een hoogwaardige detectie binnen de computerruimte nog wel een wens, gezien de grote impact van een eventuele bedrijfsbrand.” De blusgasinstallaties van Craneo zijn 100% mens- en milieuvriendelijk en sluiten perfect aan bij de groene uitstraling van CSU. Helleman: “Wij zijn volledig MVO, je kunt bij ons niet om de natuur heen. We zijn bezig met het behalen van de BREEAM-certificering en het ziet ernaar uit dat we die makkelijk gaan halen. Er zijn plannen voor het plaatsen van zonnepanelen en dan gaan we bekijken of we die kunnen koppelen aan de computerruimte. Want die is samen met de klimaatbeheersing de grootste stroomverbruiker bij CSU.” 

Klik hier voor het verhaal over de nieuwe computerruimte bij DESSO

Blauwe LED in cabinet CSU.jpg
Desso vloerbedekking + LED CSU.jpg
Desso vloerbedekking in computerruimte.j
Airco + aircoduct Wit CSU.jpg
Glazen wand CSU.jpg